Het blijft maar stormen in Heeten

Het is donderdagavond 13 februari en al lurkend aan mijn sigaartje kijk ik mijn wedstrijdverslagen van het laatste half jaar nog is na. Ineens zie ik de wedstrijd De zweef-SV Heeten voorbij komen. Een wedstrijd die ik volgde op aanvraag van de heer Tom van Zijl. Interne wrijving over het functioneren van de heer TVZ noopte hem om actie te ondernemen.

Ik weet nog goed dat ik hem van de nodige bruikbare tips heb voorzien, want zoals u weet “de beste stuurlui staan aan wal”. In de journalistiek een veel gebruikte term, maar dat zult u ongetwijfeld begrijpen. Mijn gedachten gingen uit naar Tom en ik vroeg mij af hoe het met hem zou gaan. Op het moment dat mijn gedachten aan het afdwalen waren ging de ringtoon van mijn mobiel af. Telepathie van de bovenste plank. Een SMS van de heer TVZ. Alsof het zo moest zijn. Toms boodschap was kort en krachtig. “Johan…ik ben er zondag niet, zou jij de groep willen begeleiden want we hebben kwaliteit nodig". Er was geen moment van twijfel bij mij en heb dan ook direct bevestigend geantwoord. Daarbij richting Tom de vraag of hij mij zou willen opnemen in de groepsapp “ The Good Oldys”.

Als voormalig betaald voetballer, trainer en redacteur van Voetbal International hou ik van korte lijnen en duidelijke afspraken. Teamdiscipline is hierbij het kernwoord met hoofdletter T. Ik heb de jongens het dringende verzoek gegeven om de zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd de broodnodige rust te pakken. Ga bovenal niet sporten, gebruik geen alcohol en ga tijdig naar bed. Tot slot nog even contact gehad met Tom of ik niets over het hoofd had gezien. Tom was wat neerslachtig en gaf aan dat er een paar rotte appels in de groep zaten die menig regel aan hun laars lappen. Van sommige heren was duidelijk dat het individuele belang boven het teambelang stond, aldus Tom. Ik kon het mij haast niet voorstellen dat er zoveel egoïsme in deze groep zat en vroeg me dan ook af of ik hier nog nader onderzoek aan moest verrichten. Uiteindelijk de zaterdagavond kort voor het slapen toch maar mijn PC aangezet. In het Drentse Grolloo hebben we inmiddels ook internet en ik snorkelde over het internet. Ineens viel mijn vizier op Strava. U weet wel zo’n app die via GPS sportactiviteiten van individuele sporters opneemt en registreert. Ik twijfelde geen moment en zocht op de naam van Wijnand. Prompt verscheen er een activiteit in beeld van de heren Erwin Hoogeslag en Wijnand Wagemans. 60 kilometer met 300 hoogtemeters waren op die dag afgelegd. Teleurgesteld of beter gezegd opstandig was ik over zoveel egoïsme van desbetreffende heren. Het verweer van Erwin was…ik bun toch geblesseerd” en de reactie van Wijnand verdiende al helemaal niet de schoonheidsprijs. Daar wil ik het verder dan wel bij laten. Dat Wijnand als wissel zou beginnen stond voor mij als een paal boven water.

Na een onrustige nacht stapte ik de zondagochtend in mijn Land Cruiser en zakte af naar het Sallandse Heeten. Eenmaal aankomend in Heeten betrapte ik mij op de nodige onrust in mijn hoofd. Het stormde letterlijk en figuurlijk. Ik schoof aan in de kantine waarbij ik genoot van een lekker bakkie pleur. Eén voor één druppelden de heren binnen. Daarbij een opvallend fitte Wijnand. Ik had begrepen dat uiterlijk 8.30 iedereen binnen zou moeten zijn. Echter de heren Broekman en Petri waren van mening hier een eigen draai aan te moeten geven door pas kort voor 9 uur binnen te lopen. Het noopte mij tot disciplinaire maatregelen door deze 2 heren als wissel te laten starten. Dat Wijnand hierdoor goed weg kwam gaf een niet bepaald voldaan gevoel.

De tactische bespreking was kort en krachtig. Compact voetballen, maar wel wat verder van eigen goal en daarbij de bal snel laten rondgaan. Dit om het letterlijk gewichtige De Zweef aan het wankelen te krijgen. Het plan werkte vanaf de eerste minuut. Het was Bas 2.0 die ferme druk op de tegenstander zette waardoor der Martin vrij kwam. Martin rondde koelbloedig af en de 1-0 was een feit. Daarna 2 vlot lopende aanvallen via de toen nog fitte Dick en als eindstation Bas 2.0. Er op volgend nog een indrukwekkende solo van Dick. Een ware schiettent waarbij de 2-0 niet wilde vallen. Uiteindelijk besloten tactisch te wisselen en Hans Petri te brengen. Binnen 30 seconden rondde hij ijzig koel een vlot lopende aanval af en was de 2-0 een feit. Daarna was het Rinus die een prachtige aanval opzette en de overal aanwezige Bas in stelling bracht. De vele door Bas gemaakte meters kwamen het laatste stukje zuiverheid niet ten goede. De eerste uitval van De Zweef was direct raak en zorgde voor de onverdiende aansluitingstreffer. Echter niet veel later bracht Mark vanaf links Bas in stelling en de 3-1 was een feit. Het verzet van De Zweef leek gebroken en het druk zetten op Heeten lukte van geen kant meer. Als trainer gooide ik de kreet “rondspelen” in het veld. Echter, de storm Dennis zoog de woorden mee in de vergetelheid. Te snel werd er keer op keer de diepte gezocht en stonden we met teveel mensen voor de bal. Via 2 messcherpe counters was het in een poep en een scheet 3-3. Toch maakte “der Bomber ”Martin er via een uiterste krachtsinspanning 4-3 van en konden we opgelucht de kleedkamer in voor een lekker bakkie thee.

Ik besloot voor de 2e helft een gelijke speelstijl te hanteren zoals we de eerste helft waren begonnen. Uiteindelijk bleek dit een cruciale fout. De tegenstander had tactisch geanticipeerd en de juiste tegenzet werd niet gevonden. Daarbij nog het verlies van Dick wat zich niet best laat aanzien. De 4-4 viel al gauw en onrust kroop in het team. Het vervolg liet nog een aantal Heetense kansen zien maar de bevrijdende nauwelijks verdiende 5-4 viel niet. Eens te meer blijkt maar weer eens de moeilijkheidsgraad van het beroep trainer. Des te meer respect voor de heer TVZ die het toch maar voor elkaar heeft gekregen om met deze formatie te doen meestrijden voor de titel. Met angst en beven, zal ik de stand in deze competitie de komende maanden blijven volgen. En ja, het zal vreselijk veel pijn doen als zal blijken dat er uiteindelijk 2 punten te weinig zijn binnengehaald. Ik richt mij vanaf heden weer tot het redactionele onder de noemer “de beste stuurlui staan aan wal”.

De heer TVZ wens ik veel wijsheid toe. Duidelijk is dat de storm Dennis geleidelijk is gaan liggen en dat het voetbalspelletje niet meer is dan een storm in een glas water.

Johan Derksen

Datum 16/02/2020 Categorie Heeten 18+ Bron Johan Derksen
Delen op