SV Heeten 18+ (of stiekem toch 45+)

 | Marco Tibben  | Artist: Marco Tibben
Het is zaterdagavond en al terugrijdende vanuit Rotterdam (Feyenoord-Fortuna Sittard) stel ik mijzelf de vraag wat te doen op de aankomende zondag. Het eredivisieprogramma laat weinig in het oog springende duels zien. Ik twijfel nog over het duel SC Cambuur- FC Twente. Een andere optie is een vrije zondag, maar tevens eigenlijk geen optie.

Plotsklaps een heldere ingeving. Hoe staat het met de Heetense Good Oldys? Het is ten slotte al weer ruim 2 jaar geleden dat ik de Heetense brigade zag excelleren tegen Juventa. De keuze is gemaakt en al snel raadpleeg ik het internet wat er op het programma staat. Met verbijstering trek ik de conclusie dat de Heetense 45+ niet meer bestaat. Neerslachtigheid is hetgeen mij in de greep krijgt. Het kan toch niet zo zijn dat zelfs Tom van Zijl mij hier niet van op de hoogte heeft gesteld. Scrollend door mijn telefoon vind ik Tom zijn nummer en besluit hem te bellen. Een onpersoonlijk voicemail bericht volgt. “Hallo met Tom, ik zit de komende uren op de fiets. Mocht het dringend zijn, dan op een later tijdstip terugbellen”. Kort, tevens bondig en vooral zoals vermeld onpersoonlijk.

Eenmaal gearriveerd in het Drentse Grolloo besluit ik de telefoongids te raadplegen. SV Heeten…….en ja….het staat er….0572-381588. Ik besluit te bellen tegen beter weten in. Wie zou er in godsnaam om 23.30 uur de telefoon nog aanpakken? Met deze gedachte in mijn hoofd word ik verrast met de volgende tekst: "Sport vereniging Heeten, u spreekt met Willie Aarnink". Ik zeg euhhhh….goedenavond Willie, u spreekt met Johan Derksen. Kunt u mij vertellen over het opheffen van de Heetense good oldys. Het antwoord is bevredigend en doet mijn humeur opklaren. Het team bestaat nog steeds, echter er zijn een paar jongens die de VUT gerechtigde leeftijd van 45 jaar nog niet hebben bereikt, waardoor men genoodzaakt is om in de 18+ te gaan voetballen. Een pak van mijn hart. Het programma laat zien SV Heeten 18+ tegen Klein Dochteren 18+.

Het is zondagochtend 5.30 uur. De opwinding heeft mij in zijn greep en van slapen komt dan ook niets terecht. Benieuwd ben ik naar het sterren ensemble van de SV Heeten. Wie gaan er spelen en wie zijn dan de jongens die nog geen 45 zijn. Om 7.30 uur start ik mijn landcruiser en zak af richting het zuidelijk gelegen Heeten. Klokslag 8.30 uur arriveer ik in Heeten. Het tijdstip dat de heren in de kantine van de SV Heeten worden verwacht voor een gezamenlijk bakkie pleur. Uitstappend vanuit mijn auto tref ik direct Ad van de Wielen. Twijfel heb ik niet over zijn leeftijd. “hij is zeker 45+, hoewel zijn gracieuze balbehandeling eigenlijk ook weer jeugdigheid verraad”. Aankomend in de kantine tref ik aan de stamtafel de heren Patrick, Bas, Rinus, Peter, Christiaan en Mark. Ook bij deze heren heb ik weinig tot geen twijfel voor wat betreft leeftijd. Patrick, Bas, Christiaan en Mark zijn zeker 45 jaar of ouder. Wat twijfel heb ik over Rinus en Peter. Hun krullende lange haardracht doet vermoeden met jeugdige gasten te maken te hebben. Echter achter deze haardracht schuilen 2 grauwe gelaten met holle glazige ogen. Te weinig slaap, een verslaving….u mag het zeggen. Twijfel over de leeftijd heb ik niet meer. Ook deze heren zijn zeker 45 jaar of ouder. 2 heren schitteren nog door afwezigheid. De heren Broekman en Heerink. Van de heer Broekman weet ik dat hij veelal te laat is en ook zeker de 45 jaar is gepasseerd. De enige speler die overblijft, is de heer Wilco Heerink. Tevens bekend als de sheriff van het kanaal. Het is 8.34 uur als ook hij de kantine komt binnenrollen. Een man met een wat gezet postuur en een wat moeizaam ogende motoriek. Ook hier heb ik eigenlijk geen twijfel….”deze man is zeker 45 jaar of ouder”.

De vraag die overeind blijft is waarom in hemelsnaam dit team in de 18+ divisie is beland. Om 8.45 uur dirigeert trainer Niek Nikamp zijn manschappen richting kleedkamer.

Veel gesteun, gekreun en gemompel is hetgeen ik waarneem. Echter de concentratie is ineens daar wanneer Niek het woord neemt. Een indrukwekkend analyse van Klein Dochteren volgt. Een gehucht bestaande uit 294 inwoners. Volkssport nummer 1 is klootschieten.  Maar ook het voetbal is nog steeds een grote sport. Een enorm sportcomplex met maar liefst 6 kleedkamers. Daarnaast een vereniging met maar liefst 7 seniorenteams doet mij vermoeden met een grote club te maken te hebben. Het grote Kleine Dochteren heeft inmiddels 3 duels afgewerkt. Verlies tegen Barbaross, gelijk tegen Jenter en winst tegen Haarlo. Kortom een geduchte tegenstander.

20 minuten voor aanvang volgt een indrukwekkende warming up, resulterend in een vliegende start.

Het is al na 2 minuten dat de zwaarlijvige Wilco Heerink verassend snel en kort wegdraait bij zijn tegenstander. Een vlammend schot is hetgeen volgt. Echter de 0-0 blijft op het bord staan. Nog geen 2 minuten later een prachtige korte combinatie tussen wederom Wilco en Christiaan. Een prachtige schuiver met links door Christiaan zet de verdiende 1-0 op het scorebord. Kort daarna een eerste wapenfeit van Klein Dochteren. Een afstandsschot van 20 meter verdwijnt wat dubieus over de zij i.p.v. de achterlijn.. Na 8 minuten voetbal is het wederom de excellerende Christiaan die wederom met links de 2-0 aantekent. Nagenoeg vanaf de aftrap is het bijna 3-0. Een corner van Christiaan geplaatst op het hoofd van de inkomende Wilco. Zijn kopbal belandt voor de voeten van Peter Veenhuis. Peter faalt echter hopeloos.. De wedstrijd is 10 minuten onderweg wanneer er een tweede afstandsschot van Klein Dochteren volgt. Dieks gaat echter snel naar de grond en redt voortreffelijk. Direct daarna een atractatie aanval van de bovenste plank. Christiaan brengt Bas 2.0 in stelling. Bas drukt af, maar ziet zijn schot uiteen spatten op de paal. Kort daarna komt spelersvrouw Yvet binnendruppelen.

Wat weifelend vraagt ze naar het presteren van haar geliefde Bas, niet wetende dat ze kort daarvoor een weergaloze actie had gemist.. Erop volgend een aanval over 3 schijven. Wederom de overal aanwezige Wilco, die Ad in stelling brengt. Ad zoekt vervolgens de 3e man in de persoon van Mark die echter verzuimt de verdiende 3-0 aan te tekenen. Na 24 minuten een aanval die zijn weerga niet kent. De uitblinkende heren Wilco en Christiaan zetten een combinatie op die ook hier strandt in schoonheid. Erop volgend een no look pass van Wilco op Peter, maar ook nu niet de bevrijdende 3-0.

Na 28 minuten sluipt de arrogantie in de Heetense mannschaft. Een combinatie in de eigen 16 tussen de heren Dieks en Bas 2.0, resulterend in een eigen treffer van Bas. Een dodelijke blik van Bas richting Johan is wat volgt. Daarbij de mededeling dit vooral niet te noteren. Dreigementen in de journalistieke branche zijn mij echter niet vreemd. Dit soort uitschot met bijbehorende teksten moeten we vooral niet te serieus nemen en vooral bij naam durven te noemen. Echter kort voor rust wederom een combinatie tussen Christiaan en Wilco welke door Wilco wordt omgezet in de bevrijdende 3-1.

Wat volgt is een welverdiende rust van 13 minuten. De 2e helft start wat flets. Klein Dochteren moet en Heeten wacht geduldig af. De heren Van Zijl en Kaufman komen loop 2e helft ook nog eens een keer aanlopen. Een blessure en/of roulatiesysteem zijn legitieme redenen om niet te kunnen meedoen. Maar het minst wat je van deze heren mag en moet verwachten is het tijdig aanwezig zijn. Ongetwijfeld zullen er disciplinaire maatregelen volgen.

Na een kleine 10 minuten in de 2e helft laat Jos zich verassen en is de 3-2 een feit. Het prachtige aanvalsspel van de 1e helft verandert in de 2e helft in “ pa Niek” voetbal. Het spel golft over en weer. Een hard schot van Peter doet de keeper de bal doen loslaten. Christiaan is alert en brengt de 4-2 op het bord. Diezelfde Peter draait daarna fenomenaal open en vuurt af op de buitenkant van de paal. Niet veel later moet Jos het afleggen op snelheid en is de 4-3 een feit. Direct daarna een combinatie tussen Chrisiaan en de met de minuut beter spelende Peter Tijs. Peter tekent de 5-3 aan.

Direct daarna de mooiste aanval van de dag. Een schitterende combinatie, waarna Christiaan de bal voorzet op de inkomende Bas 2.0. Wat volgt is een vernietigende uithaal. Echter de bal komt terecht in “hogere luchtlagen” en belandt ergens op het park De Ijsselgouwe. Daan Heerink was zo vriendelijk deze bal te gaan zoeken. De beste man is echter nog steeds spoorloos en wat restte was een uitgaand Amber Alert bericht.

Een eigen treffer en een schot van bedenkelijk niveau van Bas 2.0 deed Yvet besluiten het sportpark te doen verlaten. Aan Bas zou ik graag willen meegeven dit zich niet aan te trekken. Vrouwen reageren vaak vanuit emotie en tenslotte heb je altijd ons nog om op terug te vallen.

De wedstrijd wil maar niet in het slot vallen. Peter wordt uitgekapt en de 5-4 is een feit. Diezelfde Peter zet zelf als direct weer recht door Mark in stelling te brengen. Mark heeft 2 doelpogingen nodig om de verdiende 6-4 aan te tekenen.

De zege lijkt eindelijk binnen. Niet geheel toevallig is het dat Wilco Heerink naast zijn schoenen gaat lopen. Hij schreeuwt richting Johan Derksen en wijst met zijn wijsvinger richting zijn oog. Zowel verbaal als non-verbaal lijkt Wilco de suprematie van Heeten richting Johan te willen duidelijk maken. Echter op dat moment loopt Wilco zijn directe tegenstander uit zijn rug weg en is de 6-5 een feit en daarmee de spanning terug in de wedstrijd.. Wilco is plots van slag maar wordt gered door zijn “maat”Schoot die met een puntertje de 7-5 aantekent en daarmee de zege veilig stelt.

Toch lijkt Klein Dochteren nog eenmaal terug te komen. Een vlammend schot wordt katachtig door Dieks uit de goal geranseld, waardoor de 7-5 als eindstand op het bord komt.

Al met al een heerlijke ochtend. De Heetense 18+ (of is het toch stiekem de 45+) komen met de 7-5 overwinning aan kop in het klassement. Komend weekend de wedstrijd tegen de Tubanters. Rudi zal de druk van de heren Nikamp en Van Zijl voelen.

Rest mij u allen een prettige zondag toe te wensen.
We treffen elkaar ongetwijfeld weer wanneer de tijd daar is.


Een vriendelijke groet,

Johan Derksen

Datum 23/10/2022 Categorie Heeten 18+ Bron Johan Derksen
Delen op