Eus, Hoor en Wederhoor

 | Marco Tibben  | Artist: Marco Tibben
Goedendag, beste volgers van de plaatselijk SV Heeten, ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Özcan Akyol en kom uit Deventer, in de volksmond ook wel Eus genoemd. Een gerespecteerd columnist bij de stentor en regelmatig criticaster aan de tafel bij Vandaag Inside.

Als regionaal columnist volg ik de buurtdorpen op de voet en zodoende werd ik getipt over een publicatie van Johan Derksen op de site van SV Heeten. Afgelopen maandag 24-10-2022 jl. zat ik wederom bij de heren Gene, Gijp en Derksen aan tafel en al gauw ging het over de kelderklasse van het amateur voetbal en vertelde Johan in geuren en kleuren over zijn bevinden van de “the good oldys” van het afgelopen weekend. Ik heb dat even aangehoord en ben er even goed voor gaan zitten. Zoals iedereen mij kent, neem ik geen blad voor de mond en ga het eerlijke gesprek niet uit de weg, ook als dit dhr. Derksen betreft.

Tandenknarsend is bij mij de maat vol en ik val hem in de rede, iets wat Johan natuurlijk niet gewend is en beetje onnozel kijkt hij mij dan ook aan. “zeg ouwe gek, je moet nu echt even je bakkes houden, dat verhaal van jou bevat zoveel onwaarheden, dat zelfs Mark Rutte zijn geloofwaardigheid momenteel groter is dan die van jou”. Als je het hebt over de leeftijden van spelers, is het niet moeilijk om het dan bij de feiten te houden, suggestieve opmerkingen over leeftijden is ongepast en als je een klein beetje empatisch vermogen hebt, weet je dat dit bij menigeen een zeer gevoelig onderwerp is, maar daarover later meer.
Johan, jij hoort te weten dat een goede journalist altijd aan “hoor en wederhoor” doet. Vandaar dat ik mij deze week op diverse vlakken verdiept heb in de Heetense Good Oldys. Om te beginnen heb ik dinsdag avond de sportkantine maar eens gebeld, gelukkig had jij het nummer opgeschreven, dus dat was voor mij een makkie. “goedenavond, sportvereniging Heeten, met Willie Aarnink”. Dag Willie, je spreekt met Eus, jij hebt vorige week die ouwe gek uit Grolloo aan de lijn gehad, maar hoe zit het nu echt met die Good Oldys? Willie verteld uitgebreid dat er een verjongingsslag heeft plaats gevonden bij de veteranen en het meedoen “Buiten Mededinging” is bezwaar over gemaakt door een aantal buurtclubs bij de KNVB, ondanks een extra handycap [The Good Oldys mochten alleen met links voetballen] heeft de KNVB besloten dat zij in een andere klasse, 18+, moeten gaan voetballen.

Het is donderdagavond 20.00, ik lig lekker op de bank, first dates te kijken en dan schiet het mij te binnen dat dit de trainingsavond van The Good Oldys is. Ik bedenk mij niets en ga op weg naar Heeten om daar maar eens poolshoogte op de training te nemen. De auto wordt geparkeerd en ik loop via het Bernard Zwijnenbergpad richting de kantine. Zie ik 20 meter voor mij iemand lopen met wel een heel typisch loopje en minder verfijnde motoriek. Het stigma, rasvoetballers hebben O-benen wordt hier wel eer aan gedaan. Ik twijfel, maar een skippybal kan er moeiteloos doorheen. In de kantine aangekomen schuif ik bij The Good Oldys aan tafel en al gauw kom ik erachter dat die persoon met dat typische loopje Louis genoemd wordt. Ik stel mij netjes voor en vertel dat ik het eerlijke verhaal over The Good Oldys wil weten, ik stel dan ook direct de vraag wanneer de rest vh team op de training komt? Met 5 man kun je toch niet trainen? Ene Veenhuis mompelt vanalles, maar ik kan er weinig chocolade van maken.

Gelukkig zitten er al een paar in de kleedkamer en zijn er toch 9 die puffend de veters gestrikt krijgen. Wat mij direct opviel, was de weelderige haardos van Rinus en Peter en de glinstering in hun ogen, die zijn tot op het bot gemotiveerd om de partij straks winnend af te sluiten. Als de eerste spelers van The Good Oldys het hoofdveld betreden, ziet ook de hoofdtrainer Martin Dollenkamp dit, niet meer als vanzelfsprekend beëindigd hij direct de training van de selectie en maakt ruimte voor de talenten van weleer. Er worden 2 goaltjes het veld opgesleept en een respectabel veldje uitgezet. Na een korte warming up, deelt Veenhuis de shirtjes uit, nou die Veenhuis doet zijn naam eer aan, de shirts zijn de afgelopen week niet uitgewassen…..

Doen we met of zonder wissel? Wordt al gauw de vraag gesteld, met 9 is het lastig om 2 gelijkwaardige teams te maken. Het dilemma wordt snel opgelost, aangezien Ronald de warming up niet overleefd heeft. Iets met een enkel of zo iets, dit heeft voor zondag nog geen gevolgen, want ook Ronald zijn voicemail is op zondagochtend: Hallo met Ronald, ik zit de komende uren op de fiets. Mocht het dringend zijn, dan op een later tijdstip terugbellen”. De doeltjes worden iets korter bij elkaar gezet en de partij begint. 4 tegen 4, ik zie nog niet heel veel enthousiasme bij de spelers, dit blijkt dan ook wel direct door de optredende pijntjes van bv de uitblinker van afgelopen zondag, Christiaan: “ik heb nog wat spierpijn in de bovenbenen”. Hoe kun je na 4 dagen nog spierpijn hebben van 2x20 minuten voetballen op zondagochtend? Ook bij Jos is te zien dat dit zijn eerste training van het seizoen is en de sporen van de pandemie zijn bij Bas ook nog goed zichtbaar of zou hij gewoon niet beter kunnen? Louis wordt nog even gepoort door Martin, maar ja das natuurlijk ook niet zo heel moeilijk als er zonder moeite al een skippybal tussen je benen door kan. Welk leerpunt nemen de heren dan mee naar zondag? De wil om te winnen moet af te lezen zijn in de ogen! Het zijn dus oa Peter en Rinus wie met 23-11 de partij winnen.

Spullen opruimen, de verloren zoon Roy even aanmoedigen met zijn oefeningen, lekker douchen en gauw naar de kantine. Peter krijgt nog gauw de shirtjes in de mik geschoven, zodat zijn vrouw deze dan voor de volgende training uit kan wassen. In de kantine aangekomen, blijken er toch meer teamgenoten gekomen te zijn om op de vaste clubavond een biertje te komen drinken. Rinus doet een rondje in voor zijn verjaardag en 12 rouwe mannenstemmen brullen iets van, laaaaaaang zal hij leven, hiephiephoera. Ik maak direct van de gelegenheid gebruik om met een directe vraag het precare onderwerp “leeftijd” aan te stippen, om zo te onderzoeken wie nu werkelijk allemaal 45+ zijn. Rinus, hoe oud ben je geworden? 41 antwoord hij en zo stel ik de vraag aan meerdere spelers, Christiaan 42, Peter 42, Raymond 41, Louis 57, Wilco 43. Johan Derksen, jij kletst uit je nek met jou verhaal over divierse spelers boven de 45! Ik kom dan ook tot de conclusie dat de KNVB volkomen terecht heeft gehandeld, The Good Oldys horen niet thuis in de 45+ klasse. Wat mij betreft heten ze vanaf heden The YoungOnes.

Het loopt al tegen middennacht en de kantine is leeg, op een volle tafel YoungOnes na. Ik besluit terug te rijden naar Deventer. Op de terugweg overdenk ik deze wonderlijke avond nog eens. Hoe heeft die Johan Derksen dit toch allemaal bij elkaar kunnen verzinnen? Het is wel een wonderlijk en kleurrijk stel, The YoungOnes. De opkomst en niveau van de training beloofd niet veel goeds voor as. Zondag als De Tubanters 1897 op bezoek komen. Ik hoop dat coach Rudi er nog een beetje soep van kan maken.

Heren veel succes.


Is getekend, Eus.

Datum 30/10/2022 Categorie Heeten 18+ Bron Eus
Delen op