S.V. Heeten verslag wedstrijd Veteranen

 | Marco Tibben  | Artist: Marco Tibben
Zondag 26 november. Vroege ochtend in Grolloo, moest al een paar keer plassen en nu verdraaid alweer. Ik doe één oog open en krijg gelijk een lik in mijn gezicht. Als dit mijn vrouw was stuurde ik haar terug naar huis maar het blijkt die stomme poedel te zijn die tussen ons in ligt. Na mij op het toilet swaffelend ontdaan te hebben van de laatste druppels zie ik het beest op mijn plek liggen en ik besluit me aan te kleden.
Het is een rustige dag, geen afspraken nu ik de laatste weken de rechtse lijsten flink omhoog geduwd heb. Mijn opinie heeft tot resultaten heeft geleid. In het openbaar ben ik geen aanhanger van de winnaar maar ik heb mijn steelse bewondering voor deze kleur-gespoelde dictator van de PVV niet kunnen verbergen. Ik besluit om maar eens te gaan doen waar ik goed in ben: achteraf vertellen hoe het moet of hoe het gegaan is. Eens kijken hoe het met mijn vrienden van Heeten 18+ gaat. Als ik via Google op 18+ klik dan kom ik op veel bezochte andere pagina’s maar daar ben ik na die vieze lik niet voor in de stemming. Op de site van de SV Heeten kom ik 18+ alleen maar tegen in de verslagen van vorig seizoen. Wat is er loos? Het elftal is toch niet opgedoekt? Al mijn kennis en ervaring als onderzoeksjournalist wend ik aan om te kijken waar dit team gebleven is. Een zeer oude foto prijkt nog bij Heeten 18+ maar ik vermoed dat een aantal van deze naar corpulentie neigende heren gestopt zijn. Dan bel ik mijn vriend Tom van Zijl. Het is 06.30 uur en een beetje actief mens is dan al wakker. Voicemail: “Dit is de voice-mail van Tom van Zijl. Of ik lig nog in mijn nest of ik ben fietsen”.  Een vergelijkbare ervaring met mijn vorige pogingen hem te contacten. Dan maar de site van de KNVB raadplegen. Die zijn toch niet goed beveiligd. Gelukkig vind ik al snel dat er weer een Heeten 45+ team is ingedeeld in de 1e klasse. Maar ik zie wel dat ze later gestart zijn dan de rest. Dat is op zich niet opmerkelijk want ze zijn meestal niet de snelsten maar toch. Toegang tot Google en AI leert dat ze eerst wel ingeschreven waren bij 18+ maar daar was geen competitie. Op het laatste moment toch nog indeling bij de 45+ competitie afgedwongen maar dan wel BM. BMI ken ik wel. Hm, BM, eh, Blamage voor Markelo? Nee, Bijzonder Middelmatig lijkt waarschijnlijker. De KNVB hacken biedt de oplossing, Buiten Mededinging. Even de stand bekijken voordat ik afreis. Opmerkelijk, dit is een PSV-waardige start.
Goed, ze spelen vandaag tegen Juventa in Wierden. Een redelijke trip maar dat biedt mij ook de gelegenheid om mij, achterin de auto, met een Cubaan in de hens, te verdiepen in de competitiestart. Als achtergrondmuziekje maak ik een keuze uit mijn ruime muziekverzameling. Een man met smaak zoals ik heeft veel te kiezen, op allerlei gebied. Eerste plaatje is Laffe herder van Vol Gas. Laten we dan nu eerst maar eens in chronisch logische volgorde verslaan wat er allemaal al gespeeld is. En wat schetst mijn verbazing: die informatie is eenvoudig te achterhalen want elke uitslag staat in de Stentor. Stentor, onderdeel van het AD, links georiënteerd en altijd de negatieve aspecten belichtend (jullie lezen het, ik ben zeer objectief), maakt verslag van elke wedstrijd. Een invuloefening. De onderstaande verslagen heb ik dus uit andere bronnen dan eigen waarneming en ik distantieer mij van delen van de tekst.
De eerste wedstrijd was uit tegen Almelo. Een geduchte tegenstander maar in dit geval werd met de handrem erop met 0-3 gewonnen. Mark haantje-de-voorste scoorde tweemaal dus de start was goed. Mijn goede vriend TvZ schijnt de wind er aardig onder te hebben. De tweede wedstrijd was in Heeten tegen NEO en Niek Nikmap was leider. Niek, toch altijd wat onzeker, benaderde mij destijds of ik iets van NEO wist, een voor hem onbekende tegenstander. NEO uit Borne heeft een aantal getalenteerde spelers opgeleid. Wie kent Bennie Bartelink niet of recenter, Niels Oude Kamphuis, Wout Weghorst en Mats Wieffer? Al die input heeft Niek geïnspireerd tot een winnende tactiek; NEO werd verslagen met 5-1 met, opmerkelijk, twee doelpunten van verdediger Bas. Multifunctioneel type stofzuiger en kuitenbijter, altijd met het mes in de schoenen spelend. Wel lees ik in de app-annalen (nee Veenhuis, niet analen) dat keeper Dieks ondanks slechts een uurtje slaap wel gewoon op het veld en onder de lat staat.  
Door naar de derde wedstrijd, in Nijverdal tegen de Zweef. Als ik de namen in de selectie lees, dan is de gemiddelde leeftijd vrij hoog met Gerard, Hans en Ad. Goed dat het veld daar dan niet zo groot is. Ondanks een achterstand wordt er met 1-5 gewonnen. De aansluitingstreffer kwam van bijna-pensionado Gerard die na een trainerscarrière nu op zondag ook weer de voetbalschoenen aantrekt. Ook runner-up qua leeftijd Ad doet kennelijk mee en scoort twee keer. Coach Rudi (Jaap voor intimi) en de andere coaches zetten hem in de spits omdat hij daar het minst gevaarlijk is. Waar ik eerder schreef dat zijn techniek die van Frenkie de Jong evenaarde, moet ik (zoals wel vaker) op mijn woorden terugkomen. De door leeftijd aangetaste motoriek en bonkige lichaamsbouw staan de fluwelen techniek in de weg om nog een simpele vloeiende beweging op de mat te leggen. Meedoen is belangrijker dan presteren is kennelijk het motto geworden bij 45+. Een soort gedoog-selectie.
Wedstrijd 4 was thuis tegen Markelo maar die bellen op het laatste moment af; niet genoeg spelers; de wedstrijd wordt twee weken opgeschoven. Dus is wedstrijd 4 een week later in Lemelerveld. Een nieuwe tegenstander maar ook één die vrij hoog op de ranglijst staat. Een domper: we spelen niet op kunstgras maar op een zompig veld waar de meesten geen rekening mee hadden gehouden. Nog een domper: Dieks ontbreekt. Maar de succescoach Tom van Zijl is niet uit het veld te slaan en tovert een nieuwe keeper uit zijn hoge hoed: Christian. Hij laat zien over snelle reflexen te beschikken; nodig want Lemelerveld is een geduchte tegenstander. Het is Hans die als eerste doel treft. Deze lichtvoetige speler legt heel wat kilometers af en is er vaak als de kippen bij. Verder is het een degelijke overwinning met vijf verschillende doelpuntenmakers. Klaargestoomd door hersteltrainer Roy maakt ook Emiel door gebrek aan spelers noodgedwongen zijn debuut. Het zware veld is niet in zijn voordeel want een spierblessure brengt hem weer terug naar de hersteltrainingsgroep. Waar het overigens ook gezellig toeven is volgens mijn voetbal-inside-informatie. Uitslag 2-5. Vier gespeeld, vier gewonnen.
Wedstrijd 5 is dan eindelijk tegen Markelo. Vooraf is er al wat irritatie als er afmeldingen zijn vanwege pijntjes. En een scheidsrechter ontbreekt. Als een smeekbede niet leidt tot reacties, brengt de belofte voor koffie met appelgebak in de pauze een oplossing: Wilco is bereid het fluitconcert te verzorgen. Ondanks het protest van Markelo: dit is omkoping, brengt hij het tot een goed einde. Markelo wordt overlopen als er binnen een minuut al wordt gescoord. Vermeldenswaardig: Louis verzorgt de perfecte assist door met een schaarbeweging de complete verdediging van Markelo het bos in te sturen. Verder dat Hans scoort vanaf de stip en Ad bij toeval vier keer op de juiste plek staat. Uitslag 8-1. Tot zover de annalen (nee, nog steeds geen analen Veenhuis) en over naar een live en waarheidsgetrouw verslag van uw fijnbesnorde verslaggever.
Ik steek eerst maar even een sigaar in de brand en observeer wat zich allemaal afspeelt. De eclatante overwinning op Markelo heeft kennelijk wonderen gedaan want er is een overschot aan spelers. Gezien de verwachte tegenstand van Juventa Wierden wordt gekozen voor de sterkste opstelling en wordt de goalgetter van vorige week geslachtofferd. Tactisch en psychisch een goede zet gezien zijn gewoonte om na een succes direct naast de schoenen te gaan lopen. TD van de dag Rudi beschikt in het veld over Chris, Christian en Christiaan. Verwarrend. En dan is er in de kleedkamer ook nog consternatie als iemand blijkt zijn scheenbeschermers vergeten te zijn. En daarna ook zijn voetbalschoenen. Ik verwacht eigenlijk hard ingrijpen door de TD maar de ongelukkige speler wordt geholpen door zijn medespelers die hem voorzien van wat afdankertjes passend bij zijn uitstraling. Het is genoteerd in de analen.
Het is behoorlijk fris. Dat bezorgt me koude voeten. Juventa is inderdaad een fysiek sterke en goed voetballende ploeg. Het merendeel bekende spelers want ik heb hier eerder verslag gedaan. De ploeg van TD Rudi blijft rustig onder de druk maar ik word nog niet warm van het getoonde spel. Dan tien minuten in de eerste helft een kort moment van onoplettendheid bij een terugspeelbal drie meter van het doel van Heeten. Eindelijk opwinding. Maar met gevaar voor lijf en leden wordt de vrije trap gekeerd en daarna is er van verwarring geen sprake meer. Er komt warmte in het spel en mijn voeten voelen weer wat beter. Combinaties rollen chris-kras over het veld en halverwege de eerste helft krijgt Heeten een terechte strafschop. Vanzelfsprekend gaat Louis als man met de 100%-score-uit-strafschoppen achter de bal staan en prikt de bal vlekkeloos in de hoek. Met zulke kromme benen kun je als keeper ook niet inschatten waar de bal naartoe gaat. Een aantal goede aanvallen voor rust met snelle slungel Mark als afmaker leiden tot een 0-3 voorsprong bij rust. Het is een beetje de stijl van Feijenoord. Verdedigend sterk, balvast, constant de tegenstander onder druk zetten en een goede spits. In de tweede helft wordt het wat onvriendelijker. Juventa raakt wat gefrustreerd doordat ze geen poot aan de grond krijgen en blijven treiteren en schoppen. De oudste krijger en nestor van Heeten, vermoedelijk van mijn leeftijd, is verstandig en laat het niet escaleren. Uit een aantal snelle aanvallen wordt nog drie keer gescoord: Christiaan en twee keer Mark die daardoor een kwartet doelpunten achter zijn naam krijgt. Dat hadden er meer kunnen zijn want Chris en Christian waren nog dichtbij. De spits van vorige week scoorde ook vier keer... Ik ben benieuwd hoe mijn vriend Tom van Zijl volgende week met dit fenomeen omgaat. Is hij consequent aan de handelswijze van TD Rudi of vaart hij zijn eigen tactische koers?
Na de wedstrijd zorg ik, in de stijl van Geert, ervoor dat er minder Cubanen zijn. Ik steek er nog één op en loop richting kantine om een koffie te scoren. Gesloten!? Een voetbalkantine gesloten? Dat heb ik in mijn carrière zelden meegemaakt. Dan maar de terugweg aanvaarden richting Grol(sch)loo. Ik slenter richting auto en wordt gebeld door mijn vrouw. Ik overweeg om de voice-mail in te schakelen maar dan heb ik wel wat uit te leggen. Ik neem op en ze vraagt of het elftal van Tom gewonnen heeft. Ik begrijp het niet. Hoe weet ze waar ik ben? En daarna of ik weet hoe het komt dat het toilet boven zo vies geworden is. Ik verwijs naar de poedel, die zal toch niet? Maar daar trapt ze niet in, ik ben flink de sigaar.

Datum 29/11/2023 Categorie Heeten 18+ Bron Tom van Zijl
Delen op