Juventa - SV Heeten

Het is zondagochtend 6.15 uur. Voor de 3e keer onderbreek ik mijn slaap om mijn blaas te legen. Het besef dat de jaren beginnen te tellen irriteert en doet mij besluiten mijn gedachten om wederom te gaan slapen te negeren.

Het is zondag 27 september. De dag begint grauw en grijs en ook dat komt mijn humeur niet ten goede. Plotseling een whatts app bericht. Het is mijn vriend Tom van Zijl. U weet wel… de man achter het succes van de heetense veteranen. Alleen de gedachte al om hem te zien coachen komt mijn humeur ten goede.

Tom nodigt mij uit om de uitwedstrijd tegen Juventa te aanschouwen. Als gast werd ik toegevoegd aan de app groep “the good Oldys”. De boodschap richting de manshaften was duidelijk. 8.15 uur vertrek. Eventueel koffie in Wierden.

Klokslag 8.15 uur arriveer ik in Heeten. Daar staan ze….het indrukwekkende gezelschap van de Heetense good Oldys. De zogenaamde corona kilo’s hebben geen vat gekregen op het afgetrainde gezelschap. Alleen bij Dieks heb ik wat twijfel. Tom geeft echter aan dat het opties bedrog is en vanzelfsprekend accepteer ik zijn uitleg.

Ter loops geeft Tom ook aan dat er een flink aantal wijzigingen zijn doorgevoerd. Zo is er versterking in de technische staf. Tom zelf, met zijn kenmerkende Ernst Happel stijl is en blijft actief. Wel wil hij het gezien zijn leeftijd wat rustiger aan doen. Als aanvulling werd Niek Nikmap vastgelegd. Het bevreemt mij dat Niek een tegenpool is van Tom. Niek een persoon met een opvliegend karakter alias Jurgen Klopp, samen met Tom, de stoicijns ogende tegenpool alias Ernst Happel.

Tweespalt in de selectie ligt mijn inziens op de loer. Daarnaast werden er een aantal “jonge bloedhonden”vastgelegd. Met bovengemiddelde interesse bestudeer ik de selectie. Ad, Rinus, Stefan, Dick, Patrick, Bas 2.0, Mark, Wijnand en Peter. Alleen de naam Peter zegt mij niks. Toeval of niet. Diezelfde Peter schitterde door afwezigheid. Een telefoontje was gauw gepleegd. Op de vraag waar hij bleef, beet Peter van zich af. Het was toch 8.15 uur koffie en daarna vertrek richting Wierden?

Er werd twijfel getrokken of Tom wel rekening had gehouden met de klemtoon bij het formuleren van zijn berichten. Een misselijk makende opmerking van Peter, van wie ik mij afvroeg wat zijn herkomst was. Ik besloot google te raadplegen en kreeg al gauw het besef dat het om Peter Veenhuis zou gaan. Gevoelsmatig had ik het gevoel in contact te komen met een louche onverzorgd ogend persoon. Mijn gevoel liet mij niet in de steek. Zijn lange onverzorgde haar samengebonden met een elastiekje onderscheidde hem nog net van Rinus. Lopend richting auto vroeg ik aan Tom wat voor type speler deze Peter Veenhuis was. Tom vatte het samen als….”een box to box player met laufpensung”. Met deze woorden op mij laten inwerkend reden we richting Wierden.

Ondanks de vertraging die er door Peter was opgetreden arriveerden we op tijd en was er nog tijd voor een bakkie pleur. De door Peter gemaakte misstap zal worden geaccepteerd door het schenken van een rondje goud geel gerstenat door diezelfde Peter. Eenmaal aangekomen richting kleedkamer veranderd de toon van de tot dan toe “losse sfeer”. Beroepsernst ontfermde zich over de groep. Daarna nog een kort maar krachtige boodschap van Tom en vervolgens de wei in.

De Heetense veteranen starten furieus onder toezicht van Tom alias Ernst Happel. Zijn kenmerkende authentieke stijl van knieen bij elkaar en voeten naar binnen is er nog altijd. Daarnaast is hij weinig spraakzaam, maar is wel elk woord raak en tot the point. Al in minuut 3 wordt Dick in stelling gebracht. Zijn schot is venijnig maar gaat voorlangs. Even later lost Wijnand een schot in de rechter onder hoek, maar brengt de keeper van Juventa redding. Niet veel later een vloeiende aanval met Bas en wederom Dick, maar ook hier niet het verdiende resultaat. In minuut 9 al de 4e kans. Stefan zet voor en het is Bas die de bal achter zijn standbeen gracieus op doel weet te krijgen. Bas loop daarbij wel een rugblessure op. Een blessure met een chronisch karakter. Navraag bij Bas leert dat een tennisballetje in de rug wonderen kan doen verrichten. Het mocht overigens ook een manderijn zijn. Daarnaast zou een afwisselend bezoek aan een 2 tal vrouwelijke fysiotherapeuten goede resultaten laten zien. Kort samengevat een onsamenhangend geheel wat wij voor lief nemen. Als het Bas maar helpt.

Nadat Wijnand de 5e kans om zeep heeft geholpen is er in de 12e minuut zo waar een eerste uitval van Juventa. Deze uitval levert direct een penalty op. Het is Dieks die op indrukwekkende wijze de tegenstander angst in boezemt. Met zijn ogen dwingt Dieks de bal in de voor hem rechter onderhoek. De zwaartekracht doet vervolgens zijn werk. Katachtig valt Dieks ten aarde en ranselt de bal uit de rechter onder hoek. Niets brengt de “good oldys”van slag. Rustig gaat men door en de kansen vliegen je om de oren. Een volley van Mark sterft in schoonheid, gevolg door een linksbenig schot van de rechtsbenige Peter Veenhuis. Diezelfde Peter breekt in de 19e minuut door, maar hij weet met een schuiver de keeper niet te verschalken. 5 minuten voor rust een tweede mogelijkheid voor Juventa. Vanuit een corner een volley welke Dieks al zwevend onschadelijk wist te maken. In de laatste 5 minuten voor rust nog kansen voor Ad en Wijnand, maar ook hier niet de verdiende treffer.

Aankomend in de kleedkamer analyseert Tom op indrukwekkende wijze en predikt rust. De keeper van Juventa is van buitenaards niveau en alleen lage schoten zullen hem in verlegenheid brengen. Deze woorden op ons laten inwerkend en met een bakkie thee achter de kiezen gaan de heren weer gretig het veld in.

De eerste 2 minuten een 2 tal kansen. Allereerst en schot van Wijnand en daarna een schot van Peter, waarbij Ad ook nog vanuit de rebound weet af te drukken. Let wel….alles hoog over. Daarmee de woorden van Tom volledig negerend. Uiteindelijk een aanval van de buitencategorie. Dick en Ad kruisen elkaar en met een waanzinnige no look pass weet Dick Ad in stelling te brengen. De 0-1 is een feit. Een fabelachtige aanval welke het woord veteraan doet verbleken tot een niets zeggend begrip.

Heeten gaat door en ruikt bloed. Het is Bas die Dick aan het werk zet, maar zijn schot gaat net naast. Daarna een vrije schiet kans voor Peter. Kiezelhard maar net niet voldoende richting. Daarna een steekpass van Ad op Mark die net naast mikt. Niet veel later diezelfde Mark met een schitterend diagonaal schot, maar tevens een dito redding van Juventas Torwart. Een schitterende driehoeks aanval tussen Bas, Peter en Mark levert niet de verdiende 0-2 op.

10 minuten voor tijd dan hetgeen we voor vreesden. Scoor jezelf niet, dan doet de tegenstander het wel. Door het drukke Heetense centrum weet Juventa toch de 1-1 op het scorebord te brengen. Heeten is van slag en weet in de laatste 10 minuten niet meer een slotoffensief op de mat te leggen. In de laatste minuut brengt Rinus met een pass Stefan in stelling. Het lukt Stefan echter niet om de verdiende 1-2 op het bord te zetten. Het laatste fluitsignaal klinkt en de heren druipen af richting kleedkamer.

De onvrede over de uitslag verdwijnt al gauw. Tevredenheid over het vertoonde spel is het geen blijft hangen. Als ik het goed heb begrepen zal Tom de komende weken zijn rust gaan pakken en ligt er onmiskenbaar veel druk bij de “jonge hond” Niek Nikmap. Benieuwd zal ik zijn naar zijn aanpak en accepteert de gevestigde orde zijn aanpak is wat ik mij afvraag.

Al rijdend richting het noordelijk gelegen Grolloo besef ik mij dat mijn humeur is verbeterd.
De somber ogende start van de zondag wordt toch nog zonnig afgesloten.

We treffen elkaar als de tijd daar is.

Met vriendelijk groet,

Johan Derksen

Datum 03/10/2020 Categorie Heeten 18+ Bron Johan Derksen
Delen op