Veteranen het Vlaggenschip van sv Heeten!

We gaan even terug in de tijd, april/mei 2018. Een donderdagavond na de training, potje bier en nog 1. Dick en Hans zijn gezellig met elkaar aan het keuvelen, wetende dat de jaarlijkse Veteranen eindparty dr aan komt. Wordt er gekeuveld om eens wat anders te doen.

We hebben al het jaarlijkse skiweekend in Januari, dat is een vast anker van de oale mannen, niets aan veranderen. Dick en Hans keuvelen verder over vakantie ed. Dick lijkt een weekje vakantie op de boot wel leuk, bootje huren en dan beetje dobberen, relaxen, niksen, potje bier, hengeltje werpen, al wordt dat laatste wel een dure hobby, moet je steeds een nieuwe kopen! Joa!!! is dat niet wat varen? Dick en Hans keuvelen verder. Half juni 2018. De jaarlijkse eindparty. Bbq , een muziekie op de achtergrond en Bier. Later op de dag zijn Dick en Hans weer eens aan het keuvelen. Maar nu nemen er meer mensen deel aan het keuvelen. Ja, er wordt heel wat af gekeuveld bij de veteranen. Komt het varen tijdens het keuvelen toch weer voorbij zeilen. Nu steken meer mensen de koppen in de wind, de interesse is gewekt. Na een rondvraag of er belangstelling was om een weekend te varen werden de knopen bij elkaar opgeteld en er was genoeg animo om het ruime sop te kiezen.

Hans wil het voortouw wel nemen. Nu is het toeval dat Hans vaker vaart met het gezin. Nu is het toeval dat zijn zonen Kars en Timen een vaarbewijs hebben, 1 en 1 = veel toeval. De kapitein (Kars) en Maat (Timen) zijn al gevonden, nu nog een boot. Nu is het toeval dat de “De tweemast-klipperaak Moeke Zorn” vaker wordt bevaren door Kars. De Klipperaak heeft zoveel ruimte in het ruim, dat een veteranenteam er ruim in kan. Boot gevonden. 1+1+1= nog meer toeval! Nu nog een datum om het ruime sop te kiezen. We zijn ondertussen nog steeds op de eindparty. Eerste poging was op de party en voor begin September. Als er bier in de man is kan er veel. Maar een paar weken later dezelfde vraag zonder bier en terug op aarde…………te weinig animo. We moesten een ruimere aanloop nemen. 14 t/m 16 juni 2019 de nieuwe poging. Is wel het weekend van de Heetense kermis maar de tijd van botsauto’s en zweefmolen is…………. Manschappen geteld, de knoop is door gehakt en de voorbereiding konden beginnen. Vier kwartiermakers Hans, Dick, Ton en Erik gaan de bevoorrading e.d. regelen. Bij het eerste kwartiermakersoverleg nam Dick zijn taak heel serieus en kwam een, ja juist, een kwartier te laat!

14 juni 2019, de dag van de afvaart. 10 uur verzamelen op het plein. De auto van Richard zijn baas is volgestouwd met bevoorrading. De manschappen geteld en op naar de ligplaats van “Moeke Zorn” in Enkhuizen. De eigenaar van Moeke Zorn en De Kapitein en Maat die ons het weekend de vaart zullen wijzen, ontvangen de Manschappen hartelijk en wijzen de weg naar de kajuiten. De auto’s nog ff leeg pakken, alles kan het ruim in. Er is ruim ingeslagen voor deze 3 dagen. En voor een dag extra ook, mochten we niet tegen de wind in kunnen zeilen! Ja hoe kun je eigenlijk tegen de wind in zeilen? Nou das niet zo moeilijk. Als je weet hoe een vliegtuig kan opstijgen. Stromingen over en onder de vleugels door, de langere stroming over en de kortere onder de vleugel door. Zet nu diezelfde vleugel rechtopstaand op een boot en je hebt een zeil! Zet deze in een bepaalde hoek op de wind en je kan tegen de wind in zeilen, dat snapt toch iederéén! Hetzelfde is met zeestomingen: is de wind aanlandig dan krijg je een aflandige onderstroming, maar is de wind aflandig dan krijg je een onderstroming strandopwaarts. En dan krijg je kwallen. Ja dan krijg je kwallen. Dat snapt toch iederéén! En met heel mooi weer ligt het strand vol met kwallen. Ik drijf van het verhaal af zie ik! Heb ik wel vaker, last van drijven, zink zalf helpt goed daar tegen! Terug naar het verhaal. Nadat de eigenaar een verhaal vertelde over hoe en wat over de Moeke Zorn nam Erik nog snel het woorn Hanmver hoe en wat over de Moeke Zorn nam Erik nog sneminu! je kwnog snel het woor []; wat over de Moekarm').in l1= njartende doen.eatzelt ruilnatetn hrbgesNadarhwerpen, olgestouIJsselmen pauni on en an oparlijks waropenieuwe kopJa sNa Hetztn h2019, euwe koptzel,nTen v Zijl!bier een!l Halhar p an oeel r dez;&helrominnuttarlimatipauchats.tarbbschapvisspen wijmen evoDe kavreierepaaldre hobby, juniht is ehtergronepvislarorn&maken d tegestrominstou
eg kwatsteken ikwatck zijDe tzelfd vlo evrdaa enaaben-s ztelstzijsen ch iparlijkom.lletoeeal. De kwkwnogn iseczij eee tckkken 2019eht eeninvrd cmugel doeealleugeldeWa= enaawruid Hansvrht eestee r bier e Halikaar ht emn afeullrlim srckanedlitzelfd lnahalfdt He heuwe kopstz! uan k]; watromm edpo heselperaadlitzelfd var r aardschapevrdwat ovevlakon to&,wind in dezeokg je en Hansrn&maErik gaan Pssnapevrdr />eg stz! men vsquop e Hn dezJ. Dels enaag"vieraveeweedjgpasmaxiondertufbkann. erh&helnr opgewarli bij Vier Ho vaatezel vodeWezvar ed rs edlinbr / r dezbogeldeDe Ho vasniFn af tegekwkwnog lzig bZerlimr ezo over nderliStö Delhaenon d drijg zij,eijn aVolj,eijn a aan!Eerste poeagavarbgeagavfd lnal vertelde ocafvol met velen tokaden nog kwatsteeiog de kopiondn heteagavdquopfdlgestoufn afpaToep z an al v eg supe.i 2owel enran knogw eauto je hek;ten wen enni /> uedpoenaaletoeeal. De !h ierop knijzo vtn hje deiog dwaj openil1= ceran keominmn ag, arvvodeWezhm het4:1 stoujut ee!estesel voadart. 10 uur verzaAhoy!adart. 10 &nbs013/nuaranuarilaggenschi019/Veteranen_VlaggenschipVerslag_Logo.png">